Als je een bank wilt beroven, kun je toch het beste met een kleine beginnen, want dan weet je misschien nog wat je wilde zeggen als je binnen staat.

Dat is toch de manier om verder binnen te komen, zeggen dat je met iemand wil spreken, dat je een voorstel hebt.

Of je wilt dat ze je uitleggen hoe ze wat ze voor je kunnen bewaren steeds meer kunnen maken, zonder dat het in de wind wegwaait.

En jij kunt als in de wind wegwaaien als ze je met uitleg achternakomen, dat is wat je geleerd hebt toen je leerde met meer dan één woord te spreken.

Heb jij niet een half uur om met die ontslagen bankier te spreken?

Je bent toch altijd al de straat op gerend, voordat ze je konden vragen met hen mee te lopen naar de voordeur.

Leg hem uit waarom jij ook bankier wilde worden, al ben je dat nooit geworden.

envoi 1

Je grootvader was één keer in zijn leven uitgenodigd om te lunchen met een directeur van wat toen de Amsterdamse Bank was, later de AMRO, nog later de ABN AMRO – een hele eer voor een kleine zakenman. In de loop van de uitgebreide lunch bracht de directeur het gesprek op een bepaald bedrijf en vertelde dat dat een bijzonder solide organisatie was, geleid door kundige en stevige bestuurders. Terwijl zij wachtten op de koffie zei je grootvader dat hij zijn handen wilde wassen, maar in plaats van naar het toilet te lopen rende hij de straat op om een telefooncel te zoeken – dit was lang voor de uitvinding van de mobiele telefoon. Hij belde naar zijn kantoor om alle leveringen aan dat bedrijf onmiddellijk stop te zetten en terug te halen wat nog teruggehaald kon worden. Het bedrijf ging twee weken later bankroet en de Amsterdamse Bank bleek niet alleen grootste schuldeiser te zijn, maar ook onderpand te hebben op alle voorraden.

envoi 2

Een kleine man,

een zakenman,

zit in het donker

met zijn rug tegen een boom.

Nachoem M. Wijnberg (1961) is dichter – in maart 2022 verschijnt zijn twintigste bundel Namen noemen – en publiceerde vijf romans – laatstverschenen Alle collega’s dood (2015). In 2018 ontving hij de P.C. Hooftprijs. Hij is ook werkzaam als hoogleraar aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Meer van deze auteur