Cahiers

De redactie van De Gids verzorgt eenmalige heruitgaves in de reeks Gids Cahiers. H.M. van den Brink, Arjen Mulder, en Gids-redacteur Dirk van Weelden vormen de redactie. Alle Gids Cahiers verschijnen eenmalig en worden aan het publiek beschikbaar gesteld op bijzondere avonden rondom het boek.


Daarnaast wordt de reeks De Internet Gids Cahiers verzorgd door gastredacteur en schrijver Miriam Rasch en Internet Gids-redacteur Dirk Vis. De reeks bestaat uit nieuwe, literaire publicaties van Nederlandse bodem in de vorm van een ebook. Ieder werk is rond de 40 pagina's lang en te lezen gedurende een enkele treinreis of in de rij op het vliegveld. De mogelijkheden van dit nieuwe publicatieplatform worden zowel literair als visueel en auditief onderzocht.

Het concept van De Internet Gids Cahiers is ontwikkeld met de steun van het Nederlands Letterenfonds en komt specifiek voort uit het Wanderlust-programma.

De Gids Cahiers

De Gids Cahier № 1
Cocaïne

De Gids en EYE presenteren: Cocaïne. Acteur Coen Hissink (1878-1942) speelde in tientallen Nederlandse en Duitse films. Hij is ook de auteur van de melodramatische roman Cocaïne, waarin hij het werken beschrijft in de befaamde JoFa- filmstudio’s in Berlijn en het uitgaansleven in de nachtclubs en bordelen aan de Kurfürstendamm. Over beide hangt een witte nevel van cocaïne, destijds de modedrug in artistieke en mondaine kringen.
De heruitgave van het boek is voorzien van een nieuwe inleiding en alleen verkrijgbaar voor bezoekers van de avond in EYE, waarbij fragmenten worden vertoond uit films met Coen Hissink en over het Berlijn van de jaren twintig. Titels, onder meer: Jagd auf Dich, Menschenwee, Man zonder Hart en Schande. Er is live muziek van Sara Zamboni, Frans Weisz geeft toelichting bij de beelden en H.M. van den Brink vertelt over het leven van Hissink, een overtuigd communist die in 1942 in het concentratiekamp Neuengamme om het leven kwam.

De Gids Cahier № 2
Over het doen en het gedaan hebben

De Gids en Splendor presenteren: Over het doen en het gedaan hebben van componist Simeon ten Holt (1923-2012). De avond wordt ingeleid door schrijver Arjen Mulder, met natuurlijk muziek van Ten Holt, deze avond uitgevoerd door Gerard Bouwhuis, verder poëzie van H.C. ten Berge en een gesprek met componisten Anthony Fiumata en Guus Janssen over Ten Holts bekendste werk, Canto Ostinato.

De Internet Gids Cahiers

De Internet Gids Cahier № 1
Het reality-essay

Gids-redacteur en schrijver Dirk Vis deed samen met zijn vrouw mee aan een reality-programma. Op basis van zijn ervaringen onderzoekt hij in Het reality-essay de onzekere scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid, een thema van alle tijden en tegelijkertijd urgenter dan ooit. Je privacy geheel opgeven en voor de camera's een personage worden in je eigen leven is gevaarlijk en slopend, maar kan het ook een glimp van verlossing bevatten?