De dunks van Giannis Antetokounmpo

In De Gids van april verschijnt een essay van Daniël Rovers over basketbal in de NBA. Deze top drie van Giannis Antetokounmpo vormt daarop de extra tijd.

Giannis Antetokounmpo wordt The Greek Freak genoemd, en ook wel The Human Alphabet of gewoon liefkozend Giannis. Op Vice staat een filmpje uit zijn eerste NBA-jaar waarin hij de verslaggever zijn passie voor Smoothies uit de doeken doet. De man met de verwoestende dunks en het opgeruimde gemoed droeg met zijn levensverhaal bij aan het voortbestaan van de legende van de Amerikaanse droom, in de jaren voorafgaand aan de verkiezing van Donald Trump – een American Football-fan.


Antetokounmpo werd in 1994 in Athene geboren als zoon van Nigeriaanse ouders zonder officiële verblijfsvergunning, was stateloos en verkocht samen met zijn broer horloges en zonnebrillen in de straten rond de Acropolis. Als ze niets verkochten, bleef thuis de koelkast leeg. Op zijn dertiende ging hij basketballen, op zijn achttiende sleepte hij een contract bij de Spaanse club Zaragoza in de wacht, werd geselecteerd voor het Griekse nationale team en verkreeg eindelijk het staatsburgerschap. Dit tot woede van de fascisten van de Gouden Dagenraad, die hun haat betuigden bij Antetokounmpo’s transfer naar de Milwaukee Bucks in 2013. Afgelopen februari werd Giannis Antetokounmpo geselecteerd voor de NBA All Star-game.


3. De toekomstMilwaukee ontvangt de Houston Rockets, waar de coole point guard James Harden speelt, een man met een indrukwekkende hipsterbaard en passeerbewegingen die zo soepel ogen dat ze zich in slow motion lijken af te spelen, maar die nu de bal verliest aan Jabari Parker – een jongen die van zijn ouders op straat geen basketbal mocht spelen, in de South Side van Chicago, en het geluk had dat de kerk in zijn buurt een indoor basketbalveld bezat – en Parker dribbelt frank en vrij naar de basket aan de overzijde, achtervolgd door Antetokounmpo en ook nog door een plichtsgetrouwe Rocket, en bij de vrijeworplijn aangekomen gooit Parker de bal onderhands tegen het glas, waarbij de opgesprongen Antetokounmpo hem in de lucht opvangt en met beide handen door de ring dunkt, daar even aan blijft hangen en wijzend naar Parker terug sprint naar de eigen helft.


De commentator juicht: ‘Jabari Parker leads it, Beng! Antetokounmpo, that’s the future right there!’


2. Excuse me!Oklahoma City Thunder komt op bezoek in Milwaukee. Dat team telde in het seizoen 2015-2016 nog zowel Russell Westbrook als Kevin Durant in z’n roster. Halverwege het eerste kwart staat het 22 tegen 4 voor de Thunder, en op dat moment pakt Antetokounmpo een verdedigende rebound tegen de 2,13 lange Nieuw-Zeelander Steven Adams, die in drie seizoenen NBA zijn ravenzwarte haar en dito snor heeft laten groeien en met zijn deels Maori, deels Polynesische tatoeage op de rechterarm (zijn moeder komt uit Tonga) een intimiderende verschijning is, en die buiten het veld vooral van een scherp gevoel van humor getuigt. Maar goed, met lange passen dribbelt Antetokounmpo naar de andere helft, daar waar Russell Westbrook hem opwacht, achteruitlopend, en opzij stapt. Net voor de vrije-worp-lijn zet Antetokounmpo een zogeheten euro-step in – een beweging waarbij de aanvaller een grote stap in de ene richting zet, om vervolgens met een even grote stap in de andere richting de verdediger te passeren, ooit ontwikkeld in de Europese competitie maar ondertussen gemeengoed in de NBA, Westbrook zelf maakt er vaak gebruik van. Antetokounmpo omzeilt de verdedigende Westbrook, die zich alleen maar kan omdraaien om toe te kijken hoe Antetokounmpo met zijn rechtervoet afzet, de bal in zijn linkerhand, terwijl de 2 meter 11 lange Serge ‘Air Kongo’ Ibaka meespringt om hem te blokken. De twee raken elkaar even aan daar hoog in de lucht, maar Antetokounmpo springt hoger, zijn sportschoenen komen tot boven het scheenbeen van Ibaka, en hij dunkt gewoon over diens hand heen, terwijl de ring een heerlijk droge ‘kdoink’ produceert.
Verbluft stelt de commentator vast: ‘Wow! Excuse me!’


1. Aaaaarhh!De Milwaukee Bucks ontvangen de Cleveland Cavaliers en staan algauw op een achterstand als in het eerste kwart Kevin Love en Kyrie Irving op de grond om de bal worstelen met een speler van de Bucks, die hem liggend op zijn rug naar Antetokounmpo gooit. Antetokounmpo bevindt zich op de eigen helft en grijpt de bal met zijn rechter uit de lucht en stoomt in tien grote passen op tot bij de basket van de Cavs, achterna gezeten door de inmiddels opgekrabbelde Love, terwijl LeBron James en center Timofey Mozgov, samen meer dan vier meter lang, hem opwachten in de cirkel, maar Antetokounmpo grijpt de bal vast en strekt die in zijn rechterhand boven zijn hoofd uit (een prestatie op zich), en springt ter hoogte van de vrijeworplijn op tussen James en Mozgov door, die aan de grond genageld blijven staan terwijl Antetokounmpo in het flitslicht van de pocketcamera’s de bal met geweld door de basket dunkt, en even aan de ring blijft hangen en zich daarna omdraait in de lucht, zodat hij na te zijn geland meteen terug kan lopen om zijn verdedigende taken op te nemen.
De commentator krijst: ‘Antetokounmpo in the open court. Aaaaarhh!’


Meer moois: youtube.com/watch?v=TfJVJcR1K6Y