Yelena Schmitz wint Nieuwe Types Prijs 2017

door Redactie

Op zaterdagavond 24 juni won Yelena Schmitz met haar verhaal 'Summer Evening' De Nieuwe Types Afstudeerprijs 2017, de prijs voor het beste afstudeerproject van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. Het was de derde keer dat deze prijs, beoordeeld door een onafhankelijke jury, werd uitgereikt. De uitreiking is een onderdeel van literatuurfestival Nieuwe Types.


Studenten van de opleidingen Woordkunst (Conservatorium Antwerpen), Beeld & Taal (Rietveld Academie Amsterdam), Writing for Performance (HKU Utrecht) en Creative Writing (ArtEZ Arnhem) werden afgelopen maanden uitgenodigd om hun afstudeerwerk in te sturen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Ellen Deckwitz (schrijver en dichter), Irwan Droog (redacteur), Willem Bongers Dek (deBuren) en Willem Sjoerd van Vliet (De Gids) beoordeelde deze teksten anoniem. Ze kozen voor het werk van Yelena Schmitz, student van de opleiding Woordkunst Antwerpen. Ze wint een geldbedrag gesponsord door Centraal Boekhuis, een publicatie door literair tijdschrift De Gids, begeleiding bij het maken van een chapbook bij Literair Productiehuis Wintertuin en een optreden op het Wintertuinfestival.


Foto: Studio Schulte Schultz Fotografie


De jury schreef over 'Summer Evening' van Yelena Schmitz: “We hebben ervoor gekozen vakmanschap te belonen. De intimiteit van de winnende inzending wist de jury te raken, de sterke sfeerschepping, de scenes die beklijven, de sfeer van de eindeloze zomer van de jeugd.”


Binnenkort leest u bij De Gids het winnende verhaal.