Redactie
De Gids verschijnt elke twee maanden op papier en heeft een zelfstandige redactie van leden uit verschillende disciplines. Op het ogenblik wordt de redactie gevormd door Edzard Mik (hoofdredacteur), Alma Apt, Maria Barnas, Roel Bentz van den Berg, Piet Gerbrandy, Safae el Khannoussi, Kyrke Otto, Dirk Vis en Dirk van Weelden. De Gids wordt uitgegeven door De Groene Amsterdammer N.V.
Hieronder leest u meer over de redactieleden.
Alma Apt (1995) studeerde filosofie en videokunst. Alma publiceerde essays en poëzie in o.m. De Groene Amsterdammer, de Poëziekrant en De Gids. In 2022 trad hen toe tot de redactie van De Gids.
Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen haar roman Altijd Augustus (2017) en de dichtbundel Nachtboot (2018). In 2022 verscheen haar nieuwste bundel, Diamant zonder r.
Roel Bentz van den Berg (1949) studeerde filosofie. Behalve schrijver was hij ook radiomaker bij het VPRO-programma De Avonden en medewerker van NRC Handelsblad. Van zijn hand verschenen meerdere essaybundels, waarvan Zapdansen (2005) de Jan Hanlo Essayprijs Groot kreeg. In 2016 verscheen zijn meest recente roman Het naderen van een brug. In 2022 verscheen zijn essaybundel De straatwaarde van de ziel.
Piet Gerbrandy (1958) is classicus, dichter, essayist en poëziecriticus. Hij doceert sinds 2006 Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam. Gerbrandy was van 1996 tot 2009 poëziecriticus bij de Volkskrant, een functie die hij daarna tot 2017 vervulde bij De Groene Amsterdammer. In 2012 trad hij toe tot de redactie van De Gids. Begin 2021 verscheen zijn dichtbundel Ontbinding bij uitgeverij Atlas Contact.
Safae el Khannoussi (1994) is schrijver, docent en promovendus. Ze studeerde filosofie en Midden-Oostenstudies. Eerder publiceerde ze verhalen in De Gids. Oroppa is haar debuutroman. In 2024 trad ze toe tot de redactie van De Gids.
Kyrke Otto (1995) studeerde filosofie en klassieke talen en is momenteel als docente en promovenda verbonden aan de Radboud Universiteit. Gedichten, essays en besprekingen van haar hand verschenen o.a. in De Gids, Tirade, Poëziekrant en De Nederlandse Boekengids. In 2023 trad ze toe tot de redactie van De Gids.
Edzard Mik (1960) werd geboren in Groningen, waar hij rechten studeerde. In Maastricht was hij vervolgens werkzaam als advocaat. Hij debuteerde in 1995 met de roman De bouwmeester en schreef verder onder meer Mont Blanc (2012) en Goede Tijden (2010), die beide op de longlist stonden voor de Libris Literatuur Prijs. Behalve romans schreef Mik korte verhalen, libretto's en scenario's voor korte films. Essays over beeldende kunst, theater, architectuur en literatuur publiceerde hij in De Gids, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Sinds 2016 is hij hoofdredacteur van De Gids. In maart 2022 verscheen bij uitgeverij Querido zijn nieuwe roman waarom vogels.
Dirk Vis (1981) is schrijver en kunstenaar en maakt fictie, columns, scenario's en essays. Vis studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Design aan het Sandberg Instituut. Hij doceert kunsttheorie aan verschillende kunstacademies, is redacteur van literair tijdschrift De Gids en oprichter van DIG (De Internet Gids). Onlangs verscheen van hem de ‘anti-handleiding’ voor artistiek onderzoek Research for People Who (Think They) Would Rather Create. In 2022 verscheen zijn debuutroman Paren of de kunst van de slaapkamer bij uitgeverij Atlas Contact.
Dirk van Weelden (1957) studeerde filosofie en debuteerde in 1987 samen met Martin Bril (Arbeidsvitaminen, het ABC van Bril & Van Weelden). Daarna in 1989, solo, met Tegenwoordigheid van geest. Vanaf 1991 was hij redacteur van het kunsttijdschrift Mediamatic. Sinds 1999 is hij redacteur van De Gids. Hij schreef romans, novellen en bundels met essays en verhalen. Zijn meest recente roman is Het laatste jaar (2013). In 2022 verscheen zijn nieuwste boek Het voorbeeld van hun liefde bij uitgeverij De Bezige Bij.
Bestuur: H.M. van den Brink, Roland Kupers en Maxim Februari.
Redactieraad: Gerlien van Dalen, Adriaan van Dis, Louise O. Fresco, Willem Otterspeer, René van Stipriaan en Adriaan van Veldhuizen.