BVDB
In 1770 werden niet alleen Beethoven, Hegel en Wordsworth geboren, die alle drie een stevig stempel zouden drukken op de cultuurgeschiedenis van het Westen, maar ook een dichter wiens reputatie in geen verhouding staat tot de bekendheid met zijn werk: Friedrich Hölderlin. In 1806 werd hij, psychotisch en onhandelbaar, afgevoerd naar een voor die dagen vooruitstrevende inrichting, om vervolgens de tweede helft van zijn leven door te brengen in een torenkamer in Tübingen. Hij stierf in 1843. Voordat hij instortte had hij, afgezien van de roman Hyperion, nog maar weinig kunnen publiceren, en pas in de loop van de negentiende eeuw drong het besef door dat Hölderlins werk, in al zijn ambitieuze ontoegankelijkheid, misschien wel tot het beste behoorde wat de Duitse literatuur had voortgebracht.
Geïnspireerd door Spinoza, Kant en Fichte, maar vooral door Schiller en de Franse Revolutie, zocht hij een nieuwe taal om contact te maken met een goddelijk domein dat hij associeerde met het oude Griekenland. Aanvankelijk bevriend met zijn studiegenoten Hegel en Schelling, ging hij steeds meer zijn eigen weg, raakte hij verzeild in een hopeloze liefde voor een getrouwde vrouw, maakte hij wekenlange voettochten door onherbergzame gebieden en verloor hij na 1802 geleidelijk het contact met de werkelijkheid en met zichzelf.
Maar Hölderlins poëzie is niet het werk van een gek, integendeel. Toen hij nog bij zinnen was, wist hij precies wat hij deed. Zijn tragische, compromisloze Alleingang op zoek naar het absolute en het sublieme dwingt bewondering en diep ontzag af. De Gids herdenkt hem met nieuwe vertalingen, poëzie van twee aanstormende dichters, een essay en een kort verhaal. We hopen dat dit onze lezers ertoe aanzet Hölderlin zelf weer te gaan lezen.
Redactioneel
Bij dit nummer
Essay
Koude cappuccino
Verhaal
De presentatie loopt uit
Essay
Ik verdom het
Poëzie
What’s up?
Beeld
Help Je Zelf
Essay
Het vredige, vurige hart
Verhaal
Leeftijd, geslacht, woonplaats
Verhaal
Tatoeages op de ziel
Verhaal
Maandag: de zoon
Podcast
Stervelingen
Beeld
Opsteker #3
Essay
De goden van het nieuwe normaal
Poëzie
Drie gedichten
Poëzie
oeverloos / lokroep
Verhaal
Verbindingen
Poëzie
De torenkamer
Essay
Hoe mijn vader nooit Olympisch zwemkampioen werd
Verhaal
Witte schoenen
Poëzie
Wilde dromen van een nieuw begin
Kroniek & Kritiek