Hoe leer je een stad kennen? Voor wie als vreemde in een stad aankomt, kunnen straten vijandig lijken en wegen te druk. De stad is nog niet leesbaar en de mensen zijn dat evenmin. Je kent de namen en de tekens niet, weet niet wat ze beduiden. Je weet niet welke buurten veilig zijn, in welk café je welkom bent. Vriendschap sluiten met een stad gaat misschien wel meer over je lichaam dan je geest: het zijn je voeten die de stenen en routes leren kennen. Je moet de parken vinden waar je in de zon kunt liggen en dus is het je huid die het gras van deze stad ontmoet. Vroeg of laat, wanneer je lijf bevriend raakt met de stad, zul je er ook eerdere versies van jezelf tegenkomen. Vanuit het café waar je nu komt zie je misschien jezelf voorbijlopen toen je hier nog een vreemde was en niet naar binnen durfde. Want ook de tijd woont in de stad, en wie je was, nu bent en nog zal worden.

In deze podcast interviewt Wytske Versteeg dichter en schrijver Ishmail Kamara. Oorspronkelijk afkomstig uit Sierra Leone heeft Kamara van Rotterdam zijn thuis en muze gemaakt. Hij neemt ons mee op een bijzondere wandeling langs de plekken die hem een thuis boden in de tijd dat hij meer tijd op straat moest doorbrengen dan hem lief was. Het is een kennismaking met een onstuitbare verteller van verhalen, met poëzie die tussen stenen woont en muren die een uitzicht kunnen bieden – als er maar een gedicht op staat.

‘Waar muren ramen worden’ is hieronder te beluisteren, of in de podcast Sprekende Letteren, te vinden in uw favoriete podcast-app op uw telefoon of tablet en via de-gids.nl/podcast.

Deze reeks literaire audiowerken voor Sprekende Letteren wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Ishmail Kamara is geboren in Mambolo Chiefdom, Sierra Leone. In 2012 kwam hij als vluchteling naar Nederland. Hij heeft Rotterdam ontdekt als muze en inspiratiebron en hij schrijft gedichten in het Nederlands en Engels.

Meer van deze auteur

Wytske Versteeg (1983) schrijft romans en non-fictie. Haar werk is vertaald in acht talen en werd bekroond met onder meer de BNG Bank Literatuurprijs en de Frans Kellendonkprijs. Haar recentste roman Het gouden uur werd door zowel de Volkskrant als NRC gekozen als een van de beste boeken van 2022. In september verschijnt haar nieuwe non-fictieboek Waar, over de kunst van het (niet) weten.

Meer van deze auteur